# Povídání o jídle

publikováno: 24.9.2021 JK

Přišel podzimní čas, který je pro mnohé časem čajů. Při šálku tohoto chutného a populárního nápoje si můžete přečíst dnešní článek o tom, jak čaje dělíme a jakými úpravami čaj prochází, než se dostane ...

publikováno: 6.9.2021 JK

Složení makových semen Maková semena jsou nutričně velmi hodnotná. Z živin vyniká mák obsahem tuků (kolem 40 %) velmi příznivého složení mastných kyselin. Díky významnému množství tuků má mák vysokou ...

publikováno: 19.5.2021 JK
Foto

Matka všech zrn! Tak se quinoe přezdívá v Jižní Americe. Ačkoliv vypadá jako semínko, ve skutečnosti se jedná spíše o obilovinu, která je přirozeně bezlepková. Je velice bohatá na proteiny a obsahuje ...

publikováno: 19.5.2021 JK
Foto

Víte, že letošní rok byl vyhlášen Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny? Jde o jedinečnou příležitost upozornit na důležitost ovoce a zeleniny v naší výživě. Valné prohlášení OSN vyhlásilo rok 2021 ...

publikováno: 3.5.2021 JK

O co tedy vlastně jde. Tato barevná zrnka vzhledem podobná těstovinové rýži jsou potravinovou surovinou složenou z luštěnin a přídavku zeleniny. Na trhu jsou k dostání tři druhy pepitek: zelené ...

publikováno: 5.1.2021 JK

Prevencí proti covidu je i správná výživa. Patří do ní mimo jiné omega-3 mastné kyseliny. Seznamte se se vším podstatným o těchto mastných kyselinách a také s tím, proč je v současné době tak důležité ...

publikováno: 18.5.2020 JK

Batáty versus brambory ? nejde o příbuzné, přesto u nich některé podobnosti nalezneme. Batáty pochází z oblastí Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy je přivezl Kryštof Kolumbus, což se dříve soudilo o ...

publikováno: 3.4.2020 JK

Imunita - aneb jak zvýšit imunitu svou i našich strávníků Existuje spousta potravin, které jsou sami o sobě antibiotikem a antioxidantem. Některé potraviny zase působí protizánětlivě a všechny tyto ...

publikováno: 6.1.2020 JK

Neboli "kaviár"mezi luštěninami. Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i svoje jméno. Představuje luštěninu, která se řadí mezi suroviny s výborným nutričním ...

publikováno: 10.10.2019 JK

Jsme prakticky jediný živočišný druh, který konzumuje a kombinuje obě formy. Mnoho potravin konzumovaných za syrova je pro tělo větším přínosem. Je ale však nutno upozornit na to, že ne každý typ ...