# Povídání o jídle
Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský ...
Již od roku 2003 se v mnoha zemích na celém světě slaví 4. duben jako Mezinárodní den mrkve. Ve Francii, Španělsku, Austrálii, v Japonsku i v dalších zemích se konají veselé mrkvové párty doprovázené ...
Arašídy Že nejsou arašídy ořechy ale luštěnina, už všichni víme! Jak ale tato oblíbená a zároveň rozporuplná potravina působí na naše zdraví? Poodhalte s námi tajemství ukryté pod tenoučkou slupkou ...
Vraťme hrách na talíře našich dětí O tom, jaké pokrmy vyzkoušet místo čočky s vejcem, jsme již psali, co ale hrách a taková hrachová kaše. Jaké oblibě se ve vaší školní jídelně těší tato luštěnina a ...
K dochucení jídla nám nemalou měrou mohou pomoci bylinky. Dodají mu nejen chuť, ale i aroma. Do jakých pokrmů se které z nich hodí a proč? Jak je správně využít? Vařit a péct je možné i bez bylinek, ...
Svatý Martin je uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Zpodobňován bývá jako jezdec na koni, který má na sobě půlku pláště. Protože svůj svátek slaví v den, kdy ...
Tento den gastronomie a solidarity vznikl v Africe a slaví se od roku 2005. Kromě vzdání holdu lidem, kteří pro nás vaří, se ten den konají různé dobročinné akce na podporu zodpovědnosti a solidarity.
Na téma zdravé stravy se objevují nejrůznější informace a doporučení. V současné době je trendy používat co nejčerstvější potraviny, a pro děti obzvlášť. Proč je na polotovary nahlíženo tak negativně ...
Ve školních jídelnách se nebojíme experimentovat, vařit nová jídla a využívat netradiční suroviny. Potřebná je chuť zkoušet něco nového a rozšiřovat si vědomosti v široké nabídce surovin. A o chuť – o ...
Jarní bylinky a jejich využití v kuchyni Při jarních procházkách můžete v probouzející přírodě, v níž se vše začíná zelenat a paprsky začínají nabírat na síle, nasbírat volně rostoucí bylinky a ...