# Povídání o jídle
Zázvor, užitečné vlastnosti Zázvor má obrovskou léčivou sílu. Tento na východě populární léčebný prostředek má nepřeberné množství chemického složení, což při použití nabízí výhody i nevýhody. ...
Více tuků do stravy. Ale rostlinných Státní zdravotní ústav doporučuje zvýšit spotřebu tuků, a to spíše rostlinných. Přinášíme vám přehled rostlinných olejů s upřesněním, na jakém vařit a který ...
Rostlinné bílkoviny ve výživě Trendem poslední doby, ať už z etických nebo zdravotních důvodů, je omezovat příjem živočišných bílkovin a nahrazovat je rostlinnými zdroji. Dobrými zdroji rostlinných ...
Zaostřeno na chuť, zaostřeno na koření Které koření je možné používat ve školních jídelnách, či které je nejvhodnější pro předškolní strávníky? Dotazy tohoto typu jsou docela časté, proto si na ně v ...
Tagliatelle (z italského tagliare – „řezat“) jsou těstoviny, které se tradičně vyrábějí v italských oblastech Emilia-Romagna a Marche. Tagliatelle jsou dlouhé ploché nudle, které se tvarem podobají ...
OLIVY jsou plody středozemského stále zeleného stromu (Olea europaea), které uzrají po odkvětu bílých voňavých květů. Jsou obzvláště olejnaté, obsahují víc jak 50 % oleje a skoro 40 % vody. Původ ...
Bulvový celer (označován většinou jen jako „celer“) má silné aroma, které polévkám i omáčkám dodává typický říz. Tuto kořenovou zeleninu můžete využít mnoha způsoby, od celerového řízku po waldorfský ...
Již od roku 2003 se v mnoha zemích na celém světě slaví 4. duben jako Mezinárodní den mrkve. Ve Francii, Španělsku, Austrálii, v Japonsku i v dalších zemích se konají veselé mrkvové párty doprovázené ...
Arašídy Že nejsou arašídy ořechy ale luštěnina, už všichni víme! Jak ale tato oblíbená a zároveň rozporuplná potravina působí na naše zdraví? Poodhalte s námi tajemství ukryté pod tenoučkou slupkou ...
Vraťme hrách na talíře našich dětí O tom, jaké pokrmy vyzkoušet místo čočky s vejcem, jsme již psali, co ale hrách a taková hrachová kaše. Jaké oblibě se ve vaší školní jídelně těší tato luštěnina a ...