# Povídání o jídle
Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék. Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké ...
Artyčok trochu připomíná bodlák, když ho vidíte ležet v regálu se zeleninou. Mnozí se neodvažují k této dekorativní květině přiblížit, ale pokus se vyplatí. V mnoha středomořských zemí je artyčok ...
Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) používaný zejména jako koření. Původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes se vavřín pěstuje v celém Středomoří. Jedním z největších ...
Černá rýže natural Černá rýže má po uvaření příjemně jemnou oříškovou chuť a nafialovělou barvu. Po uvaření také téměř nelepí. Je lehce stravitelná, má nízký glykemický index a je přirozeně ...
Červená řepa - obyčejná zelenina se zázračnými účinky Kdo byl v dětství nucen jíst sterilovanou červenou řepu, možná má k této kořenové zelenině odpor dodnes. Je to škoda, protože syrová či čerstvě ...
Které koření je možné používat ve školních jídelnách, či které je nejvhodnější pro předškolní strávníky? Dotazy tohoto typu jsou docela časté, proto si na ně v článku odpovíme. Když se řekne koření ve ...
Makové mléko - má výraznější, lehce nahořklou chuť Mák -působí v organismu mírně kyselinotvorně, proto je vhodné ho doplnit zásodotvornými rozinkami - má vysoký obsah vápníku, nejvíce ze všech ...
Pesto, symbol italské kuchyně, v posledních letech u nás zcela běžně používaný pojem v gastronomii, který se rozšířil a zdomácněl po celém světě. Pojďme se na něj tedy podívat trochu blíže a také ...
Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta. Nejjemnější dužinu mají cukety o velikosti 15 až 20 cm. Sezóna cuket je v Česku od června do října. ...
Co je psyllium Psyllium představuje efektivní a přírodní zdroj vlákniny. 1. Co je psyllium Psylium je název pro vlákninu získávanou ze semen Jitrocele Indického (Plantago ovata). Tato semena obsahují ...