# Povídání o jídle

publikováno: 31.3.2025 JK

Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék. Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké ...

publikováno: 20.3.2025 JK

Artyčok trochu připomíná bodlák, když ho vidíte ležet v regálu se zeleninou. Mnozí se neodvažují k této dekorativní květině přiblížit, ale pokus se vyplatí. V mnoha středomořských zemí je artyčok ...

publikováno: 5.3.2025 JK

Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) používaný zejména jako koření. Původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes se vavřín pěstuje v celém Středomoří. Jedním z největších ...

publikováno: 11.2.2025 JK

Černá rýže natural Černá rýže má po uvaření příjemně jemnou oříškovou chuť a nafialovělou barvu. Po uvaření také téměř nelepí. Je lehce stravitelná, má nízký glykemický index a je přirozeně ...

publikováno: 7.10.2024 JK

Červená řepa - obyčejná zelenina se zázračnými účinky Kdo byl v dětství nucen jíst sterilovanou červenou řepu, možná má k této kořenové zelenině odpor dodnes. Je to škoda, protože syrová či čerstvě ...

publikováno: 24.9.2024 JK

Které koření je možné používat ve školních jídelnách, či které je nejvhodnější pro předškolní strávníky? Dotazy tohoto typu jsou docela časté, proto si na ně v článku odpovíme. Když se řekne koření ve ...

publikováno: 20.9.2024 JK
Foto

Makové mléko - má výraznější, lehce nahořklou chuť Mák -působí v organismu mírně kyselinotvorně, proto je vhodné ho doplnit zásodotvornými rozinkami - má vysoký obsah vápníku, nejvíce ze všech ...

publikováno: 16.9.2024 JK

Pesto, symbol italské kuchyně, v posledních letech u nás zcela běžně používaný pojem v gastronomii, který se rozšířil a zdomácněl po celém světě. Pojďme se na něj tedy podívat trochu blíže a také ...

publikováno: 14.8.2024 JK

Cuketa na talíři, ať už v podobě ratatouille, plněná, nebo jako příloha k rybám, je symbolem léta. Nejjemnější dužinu mají cukety o velikosti 15 až 20 cm. Sezóna cuket je v Česku od června do října. ...

publikováno: 21.6.2024 JK

Co je psyllium Psyllium představuje efektivní a přírodní zdroj vlákniny. 1. Co je psyllium Psylium je název pro vlákninu získávanou ze semen Jitrocele Indického (Plantago ovata). Tato semena obsahují ...

1 stránka z 8
« předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8