# Povídání o jídle
Kukuřice surovina, kdysi u nás používaná především jako krmivo pro dobytek a drůbež, dnes potravina, která v našich jídelníčcích zdomácněla a stala se velmi oblíbenou ingrediencí pokrmů dětí i ...
Jarní bylinky a jejich využití Při jarních procházkách můžete v probouzející přírodě, v níž se vše začíná zelenat a paprsky začínají nabírat na síle, nasbírat volně rostoucí bylinky a vykouzlit z nich ...
Stručně o chřestu Chřest, lidově nazývaný také špargl, je vytrvalá rostlina, kterou lze pěstovat na jednom místě 15 až 20 let. V zemi vytváří silný oddenek, ze kterého každým rokem vyrůstají výhonky ...
Výživa dětí předškolního věku Strava v období předškolního vzdělávání je z velké části v rukou rodičů, ale i předškolní zařízení se na ní nemalou měrou podílí. Zatímco v období do 3 let je pro děti ...
Luštěninami se rozumí zralá, vyluštěná, suchá zrna luskovin patřících do čeledi bobovitých. Mezi nejčastěji konzumované patří hrách setý, fazol obecný, čočka jedlá, cizrna beraní a sója. Čočka patří ...
Historie špaldy Výrobky ze špaldy, jako je třeba špaldová mouka, krupice nebo vločky dnes už zpestřují jídelníček v nejedné školní jídelně. K čemu je špalda vhodná a jaká je její nutriční hodnota? ...
Nabídka různých druhů olejů je v současnosti opravdu velmi široká. Pokud stále ještě tápete, který olej je nejlepší použít do studené kuchyně a který naopak můžete zahřívat či používat na smažení, ...
Světový den zdraví byl vyhlášen od roku 1950, kdy vznikla Světová organizace zdraví - World Health Organization (WHO). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou ...
Pro výživu člověka je vápník jednou z nejvýznamnějších minerálních látek. Z kvantitativního hlediska se jedná o hlavní minerální složku v těle. Jaká je potřeba vápníku v dětském věku a v kterých ...
Jeden z nejdůležitějších stopových prvků v našem těle, který z velké části ovlivňuje náš celkový zdravotní stav. Víte, kam až může vést jeho nedostatek? A víte, že dnes je mezinárodní den jódu? Jaký ...