# Povídání o jídle
Batáty versus brambory ? nejde o příbuzné, přesto u nich některé podobnosti nalezneme. Batáty pochází z oblastí Střední a Jižní Ameriky. Do Evropy je přivezl Kryštof Kolumbus, což se dříve soudilo o ...
Imunita - aneb jak zvýšit imunitu svou i našich strávníků Existuje spousta potravin, které jsou sami o sobě antibiotikem a antioxidantem. Některé potraviny zase působí protizánětlivě a všechny tyto ...
Neboli "kaviár"mezi luštěninami. Černá čočka svými drobnými zrnky i barvou připomíná kaviár, čímž si zasloužila i svoje jméno. Představuje luštěninu, která se řadí mezi suroviny s výborným nutričním ...
Jsme prakticky jediný živočišný druh, který konzumuje a kombinuje obě formy. Mnoho potravin konzumovaných za syrova je pro tělo větším přínosem. Je ale však nutno upozornit na to, že ne každý typ ...
Jistě jste již někdy zaslechli debatu, zda je avokádo ovoce, nebo zelenina. Souvisí s tím též dotaz, do které kategorie spotřebního koše tuto potravinu zařadit? Možná se to zdá jako oříšek, odpověď je ...
Funkce a stavba bílkovin Bílkoviny, odborně proteiny, jsou jednou ze základních živin. Jejich dostatečný příjem stravou je naprosto nezbytný, protože v těle plní řadu důležitých, jedinečných funkcí. ...
Kukuřice surovina, kdysi u nás používaná především jako krmivo pro dobytek a drůbež, dnes potravina, která v našich jídelníčcích zdomácněla a stala se velmi oblíbenou ingrediencí pokrmů dětí i ...
Jarní bylinky a jejich využití Při jarních procházkách můžete v probouzející přírodě, v níž se vše začíná zelenat a paprsky začínají nabírat na síle, nasbírat volně rostoucí bylinky a vykouzlit z nich ...
Stručně o chřestu Chřest, lidově nazývaný také špargl, je vytrvalá rostlina, kterou lze pěstovat na jednom místě 15 až 20 let. V zemi vytváří silný oddenek, ze kterého každým rokem vyrůstají výhonky ...