# Povídání o jídle
Pseudoobiloviny krok za krokem: od pojmu k využití Pseudoobiloviny, ještě donedávna šlo o pojem, který byl veřejnosti téměř neznámý. V posledním roce se však pseudoobiloviny stále častěji objevují v ...
Polníček nepatří jen do salátu – využívám ho i v teplé kuchyni Polníček všichni známe jako součást míchaných salátů. Napadlo vás ale někdy využít ho jako hlavní ingredienci? Já jím často kompletně ...
Co je to chutney? Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad ...
Bazalka pravá lat.: Ocimum basilicum, čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae) Lidové názvy: bazalika, bazilika, indická bazalka. Bazalka původem pochází z Asie, dnes patří mezi nejoblíbenější koření ...
Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék. Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké ...
Artyčok trochu připomíná bodlák, když ho vidíte ležet v regálu se zeleninou. Mnozí se neodvažují k této dekorativní květině přiblížit, ale pokus se vyplatí. V mnoha středomořských zemí je artyčok ...
Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) používaný zejména jako koření. Původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes se vavřín pěstuje v celém Středomoří. Jedním z největších ...
Černá rýže natural Černá rýže má po uvaření příjemně jemnou oříškovou chuť a nafialovělou barvu. Po uvaření také téměř nelepí. Je lehce stravitelná, má nízký glykemický index a je přirozeně ...
Červená řepa - obyčejná zelenina se zázračnými účinky Kdo byl v dětství nucen jíst sterilovanou červenou řepu, možná má k této kořenové zelenině odpor dodnes. Je to škoda, protože syrová či čerstvě ...
Které koření je možné používat ve školních jídelnách, či které je nejvhodnější pro předškolní strávníky? Dotazy tohoto typu jsou docela časté, proto si na ně v článku odpovíme. Když se řekne koření ve ...