# Povídání o jídle

publikováno: 6.6.2025 JK

Pseudoobiloviny krok za krokem: od pojmu k využití Pseudoobiloviny, ještě donedávna šlo o pojem, který byl veřejnosti téměř neznámý. V posledním roce se však pseudoobiloviny stále častěji objevují v ...

publikováno: 28.5.2025 JK

Polníček nepatří jen do salátu – využívám ho i v teplé kuchyni Polníček všichni známe jako součást míchaných salátů. Napadlo vás ale někdy využít ho jako hlavní ingredienci? Já jím často kompletně ...

publikováno: 6.5.2025 JK

Co je to chutney? Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad ...

publikováno: 30.4.2025 JK

Bazalka pravá lat.: Ocimum basilicum, čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae) Lidové názvy: bazalika, bazilika, indická bazalka. Bazalka původem pochází z Asie, dnes patří mezi nejoblíbenější koření ...

publikováno: 31.3.2025 JK

Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék. Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké ...

publikováno: 20.3.2025 JK

Artyčok trochu připomíná bodlák, když ho vidíte ležet v regálu se zeleninou. Mnozí se neodvažují k této dekorativní květině přiblížit, ale pokus se vyplatí. V mnoha středomořských zemí je artyčok ...

publikováno: 5.3.2025 JK

Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného (Laurus nobilis) používaný zejména jako koření. Původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes se vavřín pěstuje v celém Středomoří. Jedním z největších ...

publikováno: 11.2.2025 JK

Černá rýže natural Černá rýže má po uvaření příjemně jemnou oříškovou chuť a nafialovělou barvu. Po uvaření také téměř nelepí. Je lehce stravitelná, má nízký glykemický index a je přirozeně ...

publikováno: 7.10.2024 JK

Červená řepa - obyčejná zelenina se zázračnými účinky Kdo byl v dětství nucen jíst sterilovanou červenou řepu, možná má k této kořenové zelenině odpor dodnes. Je to škoda, protože syrová či čerstvě ...

publikováno: 24.9.2024 JK

Které koření je možné používat ve školních jídelnách, či které je nejvhodnější pro předškolní strávníky? Dotazy tohoto typu jsou docela časté, proto si na ně v článku odpovíme. Když se řekne koření ve ...

1 stránka z 8
« předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8