Celer lze sklízet od začátku května do listopadu. K dispozici je po celý rok, protože se dá dobře skladovat. Skladovatelnost celeru nejvíce oceníte v zimě a časně zjara.
Živiny, vitaminy a minerály
S pouhými 19 kcal na 100 g má celer nízký obsah kalorií, přitom však obsahuje velké množství vitaminů a minerálů. Obzvláště ceněn je pro svůj obsah draslíku, železa a vápníku. Celer kromě toho obsahuje karotenoidy, vitamin C a vitaminy skupiny B. Za svou typickou vůni a chuť vděčí celer éterickým olejům, které obsahuje v hojné míře.
Látky obsažené v celeru | Na 100 g jedlé části | Látky obsažené v celeru | Na 100 g jedlé části |
---|---|---|---|
Energie (kcal) | 19 | Železo (mg) | 0,5 |
Tuky (g) | 0,3 | Vitamin A (µg) | 3 |
Bílkoviny (g) | 1,6 | Vitamin B1 (mg) | 0,04 |
Sacharidy (g) | 2,3 | Vitamin B2 (mg) | 0,07 |
Vláknina (g) | 4,2 | Vitamin B3 (mg) | 0,9 |
Draslík (mg) | 323 | Vitamin B6 (mg) | 0,2 |
Vápník (mg) | 50 | Vitamin C (mg) | 8 |
Hořčík (mg) | 43 | Vitamin E (mg) | 0,5 |
Využití v kuchyni
Celer lze podávat vařený, ale také syrový. Má pověst vydatné zeleninové přísady nebo přílohy: přidává se např. do polévek nebo do karbanátků, dále je klasickou součástí směsi kořenové zeleniny při přípravě pokrmů ze zvěřiny. Celer je základní složkou polévkové zeleniny: polévkám dodává typickou vůni, ať už čerstvý nebo sušený. Oblíben je i jako součást zeleninových salátů, např. waldorfského salátu. V kombinaci s jablky a ořechy se velmi dobře hodí do sladkokyselých pokrmů. Ve středomořské kuchyni se celer často kombinuje s těstovinami (sugo bolognese, lasagne, pasta e fagioli). Celer můžete také naložit do octa, případně smíchat s bramborami a připravit jako pyré. Lze ho i obalit a usmažit jako řízek.
Při zpracování odstraňte z bulvy listy a kořeny, bulvu omyjte a oloupejte. Celer lze případně vařit neoloupaný a oloupat jej až poté. U některých odrůd dužina při kontaktu se vzduchem nebo při vaření mírně zhnědne. Tomu lze zabránit, když ji pokapete citronovou šťávou nebo při vaření přidáte trochu octa. Nakrájený na plátky nebo na kostky se celer uvaří asi za 15 minut. Vaření celých hlíz může trvat až 50 minut, v závislosti na jejich velikosti.
Skladování
Celer je nejlepší skladovat bez kořenů a bez listů na chladném a tmavém místě. Čím zralejší hlíza, tím lépe a déle ji můžete skladovat. Celer by neměl být uchováván v těsné blízkosti ovoce – plyn, který urychluje zrání ovoce, urychluje kažení celeru. Celer lze skladovat v zásuvce na zeleninu v chladničce až dva týdny. Řezné plochy byste měli zakrýt alobalem nebo potravinářskou fólií.