Syrová strava je označována také jako živá. Mezi doporučené potraviny, které se dají konzumovat za syrového stavu, patří především ovoce a zelenina, ořechy, semena, zelené listy a bylinky. Tato strava má několik pozitiv. Už samotnou konzumací syrových jídel přispíváme k posílení našeho zdraví. Díky nutnému vynaložení síly na kousání a rozmělnění potravy dochází jak k posilování zubů a jejich čištění, tak i ke spuštění trávicího mechanismu v ústech. Drážděním, které vzniká při kousání, dochází ke zvýšené tvorbě slin a zároveň k aktivaci produkce kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která je nutná k trávení. Skupina tohoto druhu stravy obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a zejména vlákniny, která je prospěšná především pro naše střeva. Vláknina není vstřebatelná, a tak v našich střevech působí jako čistící kartáček. Potrava bohatá na vlákninu také přispívá k pravidelnému vyprazdňování.
Hlavně ovoce a zelenina by měla být zařazena v jídelníčku každého z nás. Je velmi důležité zeleninu a ovoce konzumovat vždy co nejčerstvější. Vlivem delšího uskladnění či tepelným opracováním dochází k větší ztrátě látek, které jsou pro organismus prospěšné. Vitamín C se ztrácí zejména při kontaktu s kyslíkem. Při vaření se zneškodňuje vitamín B a kyselina listová. Minerální látky, proteiny a enzymy se zase vytrácejí při kontaktu s vodou. Syrová zelenina a ovoce plní svou funkci pouze tehdy, podává-li se skutečně čerstvá a syrová. Pokud už zeleninu či ovoce uchováváme, tak vždy v chladničce. Doba uskladnění by měla být pouze na nezbytně nutnou dobu a neměla by být prodlužována. Pozitivem syrových pokrmů je i jejich nenáročnost na přípravu.
Je dokázáno, že syrová strava skutečně přispívá k utužení a podpoře zdraví. Syrová strava je výborným prvkem pro detoxikaci. Mnohdy se také můžeme setkat s názorem, že konzumace ovoce a zeleniny není vhodná v zimním období. Důvodem je tzv. ochlazování organismu svěžím ovocem a zeleninou. Ne všechny druhy ovoce a zeleniny působí na naše tělo chladivě a tak i tato nevýhoda, proč nekonzumovat ovoce a zeleninu celý rok, může být vyřešena. Pro zahřátí je vhodná třeba skořice, česnek, zázvor, bazalka, fenykl, hořčice a pepř.
Ale ne všechny druhy stravy jsou pro nás v syrovém stavu přínosné. Jako nepoživatelné za syrového stavu se uvádějí luštěniny, protože by mohly značně zatížit zažívací trakt. Absolutně neprospěšná je konzumace syrového masa, ryb a vajíček. Pokud nemáme dostatečné informace, jakým způsobem je druh této stravy pěstován a uchováván, vystavujeme se velkému riziku a komplikacím. Hrozí zde požití nejrůznějších parazitů, kteří mohou způsobit i vážné zdravotní komplikace. Mezi nejznámější patří salmonelóza a napadnutí bakterií Escherichia Coli. Onemocnění se projevuje až za několik dní po nákaze a způsobuje silné žaludeční a střevní potíže doprovázené vysokými horečkami.
Nevýhodou dnešních potravin je jejich nízká kvalita. Ovoce a zelenina obsahuje stále menší množství vitamínů a tělu prospěšných látek. Aby se dohnala dodávka vitamínů, minerálů a všech látek, musí se zkonzumovat daleko větší množství.
Jíst by se mělo od každého trochu a různá jídla bychom měli přizpůsobovat dle své vlastní chuti a potřebám.