#Povídání o jídle

Pepitky

publikováno: 9.5.2022

Pepitky 

Pepitky byly představeny na školení Nové trendy v moderním vaření a již na krajských konferencích se o nich živě diskutovalo a názory byly opravdu rozličné.

O co tedy vlastně jde, co to jsou pepitky? Tato barevná zrnka vzhledem podobná těstovinové rýži jsou potravinovou surovinou složenou z luštěnin a přídavku zeleniny. Na trhu jsou k dostání tři druhy pepitek: zelené - vyrobené z hrachu a cukety, červené - vyrobené z červené čočky a mrkve a žluté - z cizrny a kukuřice.

Využití pepitek v pokrmech

Pepitky lze využít na nekonečně mnoho způsobů, nejen jako hlavní pokrm, dají se použít i jako přídavek do mnoha jídel, kde by to strávník opravdu nečekal. Dají se připravit na slaný způsob a jejich předností je, že se mohou zakomponovat i do pokrmů sladkých.

Konkrétně je možné pepitky použít jako zavářku do polévek, připravit jako přílohu například v kombinaci s mrkví, hráškem, kukuřicí či špenátem, zaměnit místo rýže do rizota, stejně tak přidat do mnoha salátů. Pepitky se hodí i do sladkých dezertů s mlékem, do lívanců a dle výrobce výborně fungují i v asijské kuchyni do různých zeleninových směsí, dále jako náplň do jarních závitků, či na přípravu sushi.

Příprava v kuchyni

Vypadají jako sušené těstoviny a podobně se i připravují, vaří se v osolené vodě 7-8 minut, jejich příprava je tedy opravdu rychlá. Důležitou informací také je, že se navaří 3-5krát. 

Doporučení výrobce:

množství na 1 porci

Do polévky jako zavářka:

10 g pepitek, vařit 8 minut

Bezmasý pokrm:

50 g pepitek ? vařit 8 minut v osolené vodě, slít a propláchnout

Dezert:

20 g pepitek, příprava v konvektomatu při 130 °C, 20 minut

Nutriční hodnoty pepitek

Pepitky se dle výrobce vyrábějí z luštěnin a přídavku zeleninové složky. Z hlediska dietního stravování je důležité napsat, že neobsahují lepek a jsou vhodné i pro veganský typ stravování, neboť neobsahují ani žádnou živočišnou složku. Pepitky vypadají trochu jako těstovinová rýže a shodně jako těstoviny se připravují. Pokud srovnáme složení pepitek a klasických těstovin, pepitky jsou bohatší na bílkoviny a vlákninu.



Motto