#Povídání o jídle

Jód

publikováno: 21.2.2022

Víte, které potraviny obsahují nejvíce jódu?

Na 6. březen spadá Mezinárodní den jódu, a proto si pojďme připomenout, proč je jód pro tělo tak důležitý. Díky jodizaci soli, která začala v České republice ve 40. letech minulého století, se s těmi, kteří by trpěli absolutním nedostatkem jódu, prakticky nesetkáme. Nedostatek jódu v těhotenství dříve vedl k mnoha vývojovým poruchám včetně poruch intelektu. Na zdraví se ale projeví i nízký deficit jódu. Na rozdíl od přímořských národů, které díky časté konzumaci ryb mají jódu dostatek, my na jeho dostatečný přísun musíme dbát.

Nedostatek jódu v organismu

K vážným poruchám intelektových funkcí dnes již nedochází, ale na zdraví organismu se projeví i jeho méně závažný nedostatek. Nedostatek jódu může negativně ovlivňovat psychický a tělesný vývoj plodu a kojenců. U dospělých se deficit jódu může projevit poruchami pozornosti, suchou kůží, zácpou, chudokrevností, pocitem chladu v končetinách, únavou a tzv. strumou (vole) v důsledku zvětšení štítné žlázy, provázené dalšími zdravotními obtížemi. U žen může docházet k poruchám menstruačního cyklu, problémům s otěhotněním a nádorovým bujením v prsou. Mezi jedince ohrožené nedostatkem jódu patří nejen těhotné a kojící ženy, ale i ti, kteří se vyhýbají živočišným produktům (vegetariáni a vegani) a konzumenti nejodidované soli.

Jód v potravinách

Jód patří mezi esenciální minerály, které musíme přijímat prostřednictvím stravy. Dospělý člověk by měl přijmout denně 150 mikrogramů jódu, těhotné a kojící ženy by měly příjem zvýšit až na 250 mikrogramů denně. Při správném složení stravy a díky široké nabídce potravin na trhu není těžké tohoto množství dosáhnout. Některé potraviny obsahují jódu méně, některé více. My vám přinášíme seznam těch, které jsou na jód nejbohatší.

  • Mořské řasy Patří mezi nejbohatší zdroje minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jsou velmi důležitým zdrojem jódu, i když obsah jódu v mořských řasách závisí na tom, odkud pochází. Nejvíce jódu má červená řasa kombu kelp, kterou lze zakoupit jako prášek nebo sušený produkt. Používá se nejčastěji jako součást japonského vývaru dashi. Mezi červené řasy se řadí také řasa wakame, kterou můžeme znát jako přísadu miso polévky. Nejméně jódu má hnědá řasa nori, používaná na výrobu sushi.
  • Mořské ryby Odborníci na zdravou výživu doporučují zařadit ryby do jídelníčku minimálně dvakrát týdně. Vhodná je např. aljašská treska či tuňák. Jedna porce tresky (cca 85 gramů) obsahuje zhruba 42-66 % množství jódu, které organismus denně potřebuje. Mořské ryby nejsou jen bohatým zdrojem jódu, ale také vysoce kvalitních bílkovin a vitamínu D. Pravidelná konzumace ryb navíc snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Mléko a mléčné výrobky Výrobky jsou významných zdrojem jódu, ale jeho obsah v jednotlivých produktech se liší. Jedním z nejbohatších zdrojů je tvaroh, mléko a jogurty.
  • Vejce - Většinu jódu najdeme ve vaječném žloutku. Jedno velké vejce obsahuje 16% denní dávky jódu. Kromě jódu vejce navíc obsahuje také bílkoviny, tuky, vitamíny a minerály.
  • Švestky - Sušené švestky Jsou nejen bohaté na jód, ale také na řadu vitamínů (vitamín K, vitamín A, draslík, železo) a dalších živin. Konzumace švestek pomáhá chránit organismus před kardiovaskulárními onemocněními a rakovinou tlustého střeva. Švestky jsou také skvělým pomocníkem při hubnutí, protože snižují chuť k jídlu.

Doplňky stravy s jódem

Patříte-li mezi ty, kteří se nedostatku jódu obávají, obohatit svůj jídelníček můžete také vhodnými doplňky stravy. Přírodní zdroj jódu z mořských řas naleznete v doplňku stravy Jód ? Výtažek z Kelpu. Pouze jedna tableta jódu denně přispívá k normální tvorbě hormonů a normální funkci štítné žlázy, podporuje normální činnost nervové soustavy, pomáhá udržet normální stav pokožky a přispívá k normálnímu energetickém metabolismu.
 



Motto