Na světě najdeme téměř tisíc druhů šalvěje. V mnoha kulturách ji odnepaměti považovali za posvátnou léčivou bylinku a všelék.
- Poznali a uctívali ji keltští druidi, staří Řekové a Římané i středověké bylinkářky.
- Nálev ze šalvěje se používal k léčbě deprese, při oběhových a klimakterických potížích, jako kloktadlo při laryngitidě a k osvěžení dechu.
- Používala se také jako bylina pro vykuřování. I dnes si můžete koupit svazečky šalvěje určené k tomuto očistnému rituálu – zpravidla se jedná o šalvěj bílou (Salvia apiana) původem z Ameriky.
K čemu se hodí šalvěj?
Šalvěj má výraznou zemitou chuť a silnou svěží vůni, která připomíná směs máty, eukalyptu a citronu.
- Dobře se hodí k tučnějším masům, drůbeži, ale i k rybám, sýrům a zelenině. Překvapí vás, jak perfektně ladí s játry.
- Jeden z nejjednodušších a nejlahodnějších způsobů, jak si užít výraznou chuť šalvěje, je šalvějové máslo, dokonalý doplněk k těstovinovým pokrmům. Italové ji přídávají také do bohatých rajčatových omáček, najdete je i v klasické omáčce sugo.
- Francouzští kuchaři přidávají šalvěj do náplní klobás, do paštik a kombinují ji s dalšími aromatickými bylinkami v bouquet garni.
- V USA a Kanadě patří šalvěj do tradiční nádivky na Den díkůvzdání a k pokrmům z krůty.
- Přidejte ji k salátům z luštěnin, vynikající je v kombinaci s bílými fazolemi.
- Pečené brambory i pečená dýně získají díky šalvěji zajímavější chuť.
- Hodí se jako koření na ryby, i na ty sladkovodní. Skvělý je kapr se šalvějovou omáčkou.