Zařízení školního stravování Aš

příspěvková organizace


Aktuality

28.5.2021
Jídelna v ZŠS otevřena

Od pondělí 31.5.2021 se strávníci opět mohou stravovat v naší jídelně.

9.4.2021
Otevření jídelny od 12.04.2021

Od pondělí 12.04.2021 s ukončením nouzového stavu se obědy opět vydávají do [...]

2.2.2021
Omezení provozu

Zařízení školního stavování omezuje své služby   Kvůli zrychlenému [...]

Všechny aktuality »


Plakát

Proč přihlásit Vašeho prvňáčka do školní jídelny?

... na tuto otázku se Vám pokusíme odpovědět

Prioritou je plnohodnotný, vyvážený oběd, který splňuje výživové požadavky. Další výhodou pro děti je teplý oběd, který si mohou vybrat ze dvou chodů. Najdete u nás jak českou, tak zahraniční kuchyni, různé druhy masa např. krůtí, králičí, kuřecí, hovězí, rybí atd. Připravujeme čerstvé zeleninové saláty, tvarohové krémy, ovocné pyré a obohacujeme oběd ovocem.

Naše organizace je velmi specifická z hlediska distribuce pokrmů. Jelikož nefungujeme jako běžné ZŠS, které má jídelnu v areálu školy, ale obědy rozvážíme, je o to víc důležité, aby vše probíhalo bez zádrhelu. Plnění výživových norem, které je vyhláškou o školním stravování zjednodušeno na Spotřební koš, vyžaduje profesionální znalosti při sestavování jídelních lístků a zhotovení stravy. Správný jídelníček musí být pestrý, připravený z čerstvých surovin s co největším využitím sezónních a regionálních potravin, různorodý konzistencí, barevností, chutí, technologickými úpravami, sytostí a stravitelností pokrmů a samozřejmě esteticky upravený na talíři. Je třeba dbát na dostatečné zastoupení ryb, luštěnin, ovoce a zeleniny, naopak umírnit používání cukru, tuku a soli. Dovolíme si bodový výčet toho, co mimo jiné bereme za podstatné a čeho se při sestavování jídelníčku snažíme co nejvíce držet.

Zejména je potřeba:

  1. dbát na snížení obsahu cukru v nápojích a některých potravinách např. v džemech, kompotech, ale i v některých druzích pečiva a cukrářských výrobcích
  2. rozšířit sortiment výrobků z obilovin s vyšším podílem složek celého zrna
  3. udržet, eventuálně ještě rozšířit, nabídku mléčných výrobků s nízkým obsahem mléčného tuku, zejména zakysaných mléčných výrobků
  4. rozšířit nabídku luštěnin, zejména připravených pro rychlou kulinární úpravu
  5. rozšířit výběr potravin s nižším obsahem soli
  6. zajistit odpovídající označování potravin se všemi informacemi, které jsou rozhodující pro spotřebitele k usměrňování jeho výživy

Dalším našim cílem je seznámit děti s netradičními surovinami, používat je třeba v malém množství, aby si děti zvykly na jejich chuť. V dětství si člověk vytváří stravovací návyky na celý život, a pokud mu něco v dětství zachutná, bude to po celý život považovat za normální a samozřejmé. Snažíme se nenásilnou formou ke zdraví vést i další generaci, což je významně ovlivňováno způsobem výživy v dětství a dospívání.

V tomto školním roce 2021/2022 připravujeme pro naše strávníky akci: "Dny světové kuchyně". Chtěli bychom dětem představit jídla z jiných zemí jejich kulturu, stolování a potraviny, ze kterých vaříme.

A proto přihlaste Vašeho prvňáčka na obědy. Přejeme mu dobrou chuť, plné bříško a ať mu u nás chutná!


Kolektiv zaměstnanců Zařízení školního stravování Aš