Zařízení školního stravování Aš

příspěvková organizace


Aktuality

28.5.2021
Jídelna v ZŠS otevřena

Od pondělí 31.5.2021 se strávníci opět mohou stravovat v naší jídelně.

9.4.2021
Otevření jídelny od 12.04.2021

Od pondělí 12.04.2021 s ukončením nouzového stavu se obědy opět vydávají do [...]

2.2.2021
Omezení provozu

Zařízení školního stavování omezuje své služby   Kvůli zrychlenému [...]

Všechny aktuality »


Plakát

Povídání o jídle

12.10.2021
21.10. Den jablek

Věděli jste, že se v říjnu slaví Mezinárodní den jablek? Znáte konkrétní důvody, proč je jablko tak významné?

Svátek vznikl v Anglii, kde mají přísloví: "Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí".
U nás je podobné: "Denně jedno jablko, k doktoru daleko."

Jablka pro zdraví a detoxikaci. Obyčejné ovoce s neobyčejnými vlastnostmi

Nabídka ovoce v obchodech a na trzích je v současnosti neuvěřitelně široká a stále se rozrůstá. Každý den můžeme vybírat mezi mnoha různými plody, které lákají nevšedními tvary, barvami či vůněmi. Na dosah ruky máme ovoce pocházející z těch nejexotičtějších míst naší planety. Tradiční jablka proto dnes stojí tak trochu stranou. To však nic nemění na tom, že právě jablka jsou tuzemským elixírem zdraví a mládí.

V našich končinách představují snadno dostupný a cenově přijatelný zdroj řady cenných bioaktivních látek, které jsou prospěšné pro fungování celého lidského organismu. Jablka jsou přitom také skvělou součástí dietního nebo detoxikačního jídelníčku.

V tomto článku se na jablka, obyčejné ovoce s neobyčejnými vlastnostmi, zaměříme.

Je totiž doba podzimní sklizně, a tak informace o účincích a využití jablek jistě přijdou vhod.

V říjnu mají jablka dokonce svůj svátek. Den jablek připadá na 21. října, navazuje na Světový den výživy (16. října) a Týden boje proti rakovině (8. ? 14. října).

O tom, že jablka s 85 % vody, nízkou kalorickou hodnotou, ale vysokým obsahem nutričně zajímavých látek, ideálně zapadnou do zdravé výživy, není pochyb. Méně známé je to, že konzumace jablek funguje jako prevence rakoviny střeva. Jablka příznivě ovlivňují činnost střev, podporují trávení a metabolismus, pomáhají také od některých zažívacích potíží.