Zařízení školního stravování Aš

příspěvková organizace


Aktuality

28.5.2021
Jídelna v ZŠS otevřena

Od pondělí 31.5.2021 se strávníci opět mohou stravovat v naší jídelně.

9.4.2021
Otevření jídelny od 12.04.2021

Od pondělí 12.04.2021 s ukončením nouzového stavu se obědy opět vydávají do [...]

2.2.2021
Omezení provozu

Zařízení školního stavování omezuje své služby   Kvůli zrychlenému [...]

Všechny aktuality »


Plakát

Povídání o jídle

19.5.2021
Mezinárodní rok ovoce a zeleniny

Víte, že letošní rok byl vyhlášen Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny? Jde o jedinečnou příležitost upozornit na důležitost ovoce a zeleniny v naší výživě.

 

Valné prohlášení OSN vyhlásilo rok 2021 Mezinárodním rokem ovoce a zeleniny. Je to jedinečná příležitost upozornit na důležitou roli ovoce a zeleniny ve výživě člověka, v oblasti zajišťování potravy a zdraví a v oblasti udržitelného rozvoje přírody.

Stanovené cíle

V jednotlivých zemích na celém světě se pěstuje mnoho typických plodin, které jsou součástí místních tradičních jídel. Různé druhy ovoce a zeleniny představují širokou škálu tvarů, chutí, barev, vůní i zdravotních účinků. Mohou se konzumovat čerstvé, konzervované nebo jinak tepelně upravené. Jako prevence proti chronickým onemocněním (cukrovka, rakovina, oběhové nemoci, obezita) se doporučuje minimální množství 400 g. Z celosvětového pohledu je však toto množství pro řadu lidí nedosažitelné. Například proto, že čerstvé ovoce a zelenina jsou leckdy dražší než nezdravé rychlé občerstvení. Cílem Mezinárodního roku ovoce a zeleniny je zvýšit povědomí o zdravotních výhodách konzumace ovoce a zeleniny, propagovat jejich pěstování v souladu s udržitelností, modernizovat postupy a technologie při pěstování a zpracování a omezit plýtvání. Svou roli v naplňování těchto cílů by měly sehrát vlády, soukromé společnosti, ale také široká veřejnost včetně dětí.

Ovocná a zeleninová abeceda odkaz:

https://dragif.cz/pdf/arQ0

Foto