Zařízení školního stravování Aš

příspěvková organizace


Aktuality

13.5.2020
Opět vaříme pro naše strávníky na školách

Oznámení !!! Od 25. 5. 2020 opět vaříme pro naše strávníky na školách. Aby [...]

13.5.2020
Provoz na školách

Kolem znovuobnovení provozu školních jídelen a návratu strávníků do školních [...]

23.3.2020
Změna jídelníčku 24.3.2020

Změna jídelníčku: Místo pštrosího vejce bude sýrová smaženka.   Děkuji [...]

Všechny aktuality »


Povídání o jídle

3.4.2020
Imunita

Imunita

(aneb jak zvýšit imunitu svou i našich strávníků)

 

                Existuje spousta potravin, které jsou sami o sobě antibiotikem a antioxidantem. Některé potraviny zase působí protizánětlivě a všechny tyto vlastnosti oceníme právě v chřipkových sezónách či jiných infekčních onemocněních. Zdraví prospěšných potravin existuje opravdu mnoho, určitě vás nějaké napadnou jen při vyslovení slova zdravé: zázvor, česnek, kysané zelí, křen, naklíčené suroviny, cibule, fenykl, červená řepa, křen, brokolice, lněná semínka, ořechy, zelený čaj, celozrnné suroviny, chilli, pepř, kurkuma, med, jablka, kvašená zelenina, kimči, bobulovité plody (brusinky, maliny, borůvky, šípek), různé bylinky, echinacea, ovoce s vysokým obsahem vitamínu C.

 

V tomto jarním období roste medvědí česnek ? přírodní antibiotikum, které obsahuje vitamín C a celkově je zdraví prospěšný. Na jaře posiluje imunitu a čistí organismus.Bazalka a medvědí česnek

 

 

Koření je od pradávna používáno na zpestření pokrmů. Avšak některé druhy kromě zlepšení chuti působí jako antioxidant, regulátor cholesterolu, zlepšují trávení nebo posilují imunitní systém či snižují krevní tlak a mnoho dalších účinků. Také následující dva druhy koření v sobě skrývají mnoho zdravotních účinků na naše zdraví.

 

 Bazalku v kuchyni můžeme použít takřka na všechny druhy jídla. Od salátů po ryby či maso a těstoviny. Nejvíce je oblíbená v italské kuchyni. Určitě nás napadne slavný salát Caprese: s rajčaty a mozzarellou a olivovým olejem. Úžasné je také bazalkové pesto z čerstvých lístků bazalky. Doporučujeme vyzkoušet bylinkové máslo ? sušenou bazalku smíchat s měkkým máslem, dát do ledničky ztuhnout a pak ho použít např. k pečené zelenině. Bazalku lze přidat i do smoothie.

 

 Existuje více druhů bazalek (pravá, řecká, posvátná). Nevýhodou bazalky je, že po utrhnutí ztrácí svoji barvu a zhnědne. Bazalka je chutná v kombinaci s mátou, petrželí, pažitkou či tymiánem. 

 

 Jaké jsou její zdravotní účinky? Přiložením lístků na pokožku zklidníte podrážděnou nebo popálenou pleť. Esenciální

bazalkový olej podporuje vykašlávání a pomáhá při nespavosti. Vnitřně působí protizánětlivě a snižuje krevní tlak, působí proti křečím a podporuje trávení. Můžete také připravit odvar z bazalky ? sušenou bazalku 1 minutu povařte, nechte louhovat 30 minut, sceďte a můžete odvar pít nebo používat jako kloktadlo. 

 

 S jarem se probouzí příroda a roste i jedna vzácná bylinka: medvědí česnek ? přírodní antibiotikum. Obsahuje vitamín C, podporuje trávení, má prospěšné účinky na zdraví žaludku, hojí rány, detoxikuje a likviduje střevní parazity. Na jaře posiluje imunitu a čistí organismus. Stejně jako u bazalky ho můžete použít do bylinkového másla nebo udělat pesto. Pozor na vysoké dávky česneku ? má močopudné účinky a může tak dráždit ledviny. 

 

 Medvědí česnek můžeme použít na maso, do polévek, nádivek či pomazánek. Sušení je ideální způsob, jak si uchovat alespoň některé zdravotní výhody této bylinky a mít ho k dispozici celou zimu! Medvědí česnek má mnoho společného s bazalkou. Je vhodné tyto dvě bylinky střídat, jejich výhodou je možnost dochutit pokrmy na mnoho způsobů.

 

 

Zázvor je antimikrobiální potravina, tzn. potlačuje růst bakterií a plísní. Je doporučeno dávkovat zázvor (např. v podobě čaje, do jídla) pravidelně, například několik týdnů před chřipkovou sezónou, tělo pak lépe reaguje na případné infekce. Je také fajn čerstvý zázvor přidat např. do smoothie spolu s jiným ovocem nebo zeleninou. Lze také použít zázvorovou šťávu na přípravu osvěžujícího zdravého nápoje nebo malý plátek čerstvého zázvoru dvakrát denně prokousat a polknout.

 

                Česnek je přírodní antibiotikum, kdo nemá problémy s jeho trávením, doporučuje se česnek v chřipkových sezónách zařadit do jídelníčku. Má antivirové a antibakteriální účinky. V česneku najdeme mangan, vitamin B6, vitamin C, selen, železo, vápník. Mezi další účinky patří snižování cholesterolu v krvi, obsahuje antioxidanty a pomáhá při detoxu organismu. Doporučujeme v boji s chřipkou nebo různými infekcemi česnekovou polévku nebo pečenou zeleninu s česnekem v troubě. Stačí nakrájet oblíbenou zeleninu, zakápnout olivovým olejem, posypat oblíbeným kořením a péct v troubě.

 

                Vitamin C je důležitý vitamin a antioxidant. Doporučená dávka je 75 mg vitamínu denně. Kolik mg vitaminu C najdeme ve 100 gramech ovoce? Dle státního Výzkumného potravinářského ústavu je nejvíce obsažen v černém rybízu (166mg/100g), pomeranči (51mg/100g), jahodách (67mg/100g), kiwi (71mg/100g), grepu (43mg/100g), maliny (24mg/100g). Je lepší získat vitamin C z jídla nežli umělou cestou, tedy např. zakoupením různých doplňků stravy v lékárně. Tělo dokáže lépe využít přírodní vitamin C. Při virových či jiných infekcích je doporučeno zdvojnásobit denní dávku. Ovoce můžete strávníkům přidat jako dezert po obědě, nebo jako svačinku během dne.