Zařízení školního stravování Aš

příspěvková organizace


Aktuality

13.5.2020
Opět vaříme pro naše strávníky na školách

Oznámení !!! Od 25. 5. 2020 opět vaříme pro naše strávníky na školách. Aby [...]

13.5.2020
Provoz na školách

Kolem znovuobnovení provozu školních jídelen a návratu strávníků do školních [...]

23.3.2020
Změna jídelníčku 24.3.2020

Změna jídelníčku: Místo pštrosího vejce bude sýrová smaženka.   Děkuji [...]

Všechny aktuality »


Povídání o jídle

10.10.2019
Jíst syrovou či vařenou stravu
Jíst syrovou či vařenou stravu? Jsme prakticky jediný živočišný druh, který konzumuje a kombinuje obě formy. Mnoho potravin konzumovaných za syrova je pro tělo větším přínosem. Je ale však nutno upozornit na to, že ne každý typ stravy je příliš vhodný konzumovat právě za syrového stavu.

Syrová strava je označována také jako živá. Mezi doporučené potraviny, které se dají konzumovat za syrového stavu, patří především ovoce a zelenina, ořechy, semena, zelené listy a bylinky. Tato strava má několik pozitiv. Už samotnou konzumací syrových jídel přispíváme k posílení našeho zdraví. Díky nutnému vynaložení síly na kousání a rozmělnění potravy dochází jak k posilování zubů a jejich čištění, tak i ke spuštění trávicího mechanismu v ústech. Drážděním, které vzniká při kousání, dochází ke zvýšené tvorbě slin a zároveň k aktivaci produkce kyseliny chlorovodíkové v žaludku, která je nutná k trávení. Skupina tohoto druhu stravy obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a zejména  vlákniny, která je prospěšná především pro naše střeva. Vláknina není vstřebatelná, a tak v našich střevech působí jako čistící kartáček. Potrava bohatá na vlákninu také přispívá k pravidelnému vyprazdňování.

Hlavně ovoce a zelenina by měla být zařazena v jídelníčku každého z nás. Je velmi důležité zeleninu a ovoce konzumovat vždy co nejčerstvější. Vlivem delšího uskladnění či tepelným opracováním dochází k větší ztrátě látek, které jsou pro organismus prospěšné. Vitamín C se ztrácí zejména při kontaktu s kyslíkem. Při vaření se zneškodňuje vitamín B a kyselina listová. Minerální látky, proteiny a enzymy se zase vytrácejí při kontaktu s vodou. Syrová zelenina a ovoce plní svou funkci pouze tehdy, podává-li se skutečně čerstvá a syrová. Pokud už zeleninu či ovoce uchováváme, tak vždy v chladničce. Doba uskladnění by měla být pouze na nezbytně nutnou dobu a neměla by být prodlužována. Pozitivem syrových pokrmů je i jejich nenáročnost na přípravu.

Je dokázáno, že syrová strava skutečně přispívá k utužení a podpoře zdraví. Syrová strava je výborným prvkem pro detoxikaci. Mnohdy se také můžeme setkat s názorem, že konzumace ovoce a zeleniny není vhodná v zimním období. Důvodem je tzv. ochlazování organismu svěžím ovocem a zeleninou. Ne všechny druhy ovoce a zeleniny působí na naše tělo chladivě a tak i tato nevýhoda, proč nekonzumovat ovoce a zeleninu celý rok, může být vyřešena. Pro zahřátí je vhodná třeba skořice, česnek, zázvor, bazalka, fenykl, hořčice a pepř.

Ale ne všechny druhy stravy jsou pro nás v syrovém stavu přínosné. Jako nepoživatelné za syrového stavu se uvádějí luštěniny, protože by mohly značně zatížit zažívací trakt. Absolutně neprospěšná je konzumace syrového masa, ryb a vajíček. Pokud nemáme dostatečné informace, jakým způsobem je druh této stravy pěstován a uchováván, vystavujeme se velkému riziku a komplikacím. Hrozí zde požití nejrůznějších parazitů, kteří mohou způsobit i vážné zdravotní komplikace. Mezi nejznámější patří salmonelóza a napadnutí bakterií Escherichia Coli. Onemocnění se projevuje až za několik dní po nákaze a způsobuje silné žaludeční a střevní potíže doprovázené vysokými horečkami.

Nevýhodou dnešních potravin je jejich nízká kvalita. Ovoce a zelenina obsahuje stále menší množství vitamínů a tělu prospěšných látek. Aby se dohnala dodávka vitamínů, minerálů a všech látek, musí se zkonzumovat daleko větší množství.

Jíst by se mělo od každého trochu a různá jídla bychom měli přizpůsobovat dle své vlastní chuti a potřebám.