#Povídání o jídle

Chia semínka

publikováno: 10.3.2017

Chia semínka

Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku i mleté, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Semínka nemají žádnou chuť. Jsou vhodná i pro celiaky a diabetiky.

Historie užívání maličkých Chia semínek sahá až k Aztékům a Mayům z Jižní Ameriky, kteří je používali hlavně jako zdroj energie. Pojmenování Chia je mayský výraz pro sílu. Další možný původ názvu semínek pochází z aztéckého slova chian, které znamená olejnatý. Kvůli vysokému obsahu vlákniny, Chia semínka v žaludku absorbují velké množství vody, čímž nabobtnají a navozují pocit plnosti. Díky tomu jsou vhodnou potravinou při hubnutí.

Díky rychlému růstu se šalvěj hispánská používá také jako dekorativní rostlina: semínka se sadí do květináčů ve tvaru zvířat a vytvářejí tzv. chia pets.

V Kalifornii roste příbuzná rostlina Salvia columbariae, jejíž semínka jsou známa jako zlatá chia.



Motto