#Alergeny v potravinách

Od 13.12.2014 nabylo účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnost informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu a je platný i pro školní jídelny.

Alergeny jsou na jídelním lístku ZŠS Aš uvedené pod číslem 1 až 14 označujícím daný alergen.

Příklad označení alergenů na našem jídelním lístku: Bramborové šišky s mákem, máslo, cukr moučkový 1, 3, 7


Seznam alergenů v potravinách dle směrnice 1169/2011 EU, s účinností od 13.12.2014

ČísloNázev, potravina
1obiloviny obsahující lepek
pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2korýši
a výrobky z nich
3vejce
a výrobky z nich
4ryby
a výrobky z nich
5jádra podzemnice olejné (arašídy)
a výrobky z nich
6sójové boby (sója)
a výrobky z nich
7mléko
a výrobky z něj
8suché skořápkové plody
mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, ořechy makadamie a výrobky z nich
9celer
a výrobky z něj
10hořčice
a výrobky z ní
11sezamová semena (sezam)
a výrobky z nich
12oxid siřičitý a siřičitany
v koncentracích vyšších 10 mg/kg, nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2
13vlčí bob (lupina)
a výrobky z něj
14měkkýši
a výrobky z nich

Poznámka: Uvádění alergenů má pouze informační charakter a je pouze na spotřebiteli, jak bude k dané potravině přistupovat.


Motto